Contacteer ons +32 56 60 34 17
Zeefdruk is een veel gebruikte techniek om textiel te personaliseren. Deze techniek bestaat al vele jaren en levert drukwerk van goede kwaliteit. Het zeefdrukken is echter een ambacht. Liratex wil graag helpen om uw zeefdrukkerij uit te bouwen.
Tot enkele jaren terug was zeefdruk een vervuilende techniek. Gelukkig is daar een oplossing voor gekomen: onze direct-to-screen oplossing. Met onze direct-to-screen oplossing kan je zeefdrukken ZONDER AFVALWATER te produceren en ZONDER CHEMICALIËN te gebruiken.

Wat hebben we dan allemaal nog nodig om te starten met een zeefdrukkerij?

We starten met de pre-press. Hiervoor hebben we een goede computer met een grafisch programma nodig (CorelDraw, Illustrator, Photoshop,… ). In deze grafische programma’s worden de ontwerpen getekend. De kleurenseparaties en het maken van rasters (grijswaarden) worden automatisch door de driver van de direct-to-screen-machine gedaan.

Als het ontwerp klaar is, gaan we dit op frame zetten. Hiervoor hebben we een aantal frames, aluminium kaders, nodig. Deze frames gaan we bespannen met mesh, een soort gaas waar een coating op zit. Er bestaan verschillende soorten mesh, van fijn tot grof gaas. Grof mesh laat veel inkt door, dus bij gebruik van dit gaas zal de opdruk minder gedetailleerd zijn. Voor ontwerpen met veel details gebruiken we fijn gaas, maar dit gaas laat dan minder inkt door (enkele frames en enkele rollen gaas kosten een goede 2000 euro).

De bespannen frames worden dan in een Goccopro gestopt. In deze machine wordt het ontwerp in het gecoate gaas ‘gebrand’. Per kleur maken we een frame. Een direct-to-screen-toestel, zoals de Goccopro, heb je vanaf +/- 6000 euro.

De logo’s op de frames zijn nu klaar om gedrukt te worden. Dit drukken doen we op een zeefdrukcarrousel. Er bestaan manuele carrousels en automatische. Bij manuele carrousels moeten we de frames handmatig op en neer bewegen en wordt de inkt via een rakel manueel over het ontwerp gestreken. Ook het verplaatsen van het textiel naar een volgende zeef, het ronddraaien, gebeurt handmatig. De prijs van een goede manuele carrousel start aan +/- 5000 euro.

Er bestaan echter ook automatische carrousels, waar de beweging van het textiel en het bewegen van de rakels (aanbrengen van inkt) automatisch gebeurt. De prijs van zo een toestel start aan 25.000 euro.

De textiel die bedrukt werd op de carrousel moet dan nog gedroogd/gefixeerd worden. Dit gebeurt in een droogtunnel. Er bestaan tunnels die elektrisch verwarmd worden en er bestaan gastunnels. Hou bij elektrische tunnels rekening met een groot vermogen (3*400V en grote stromen). De goede droogtunnel heb je vanaf 10.000 euro.

Je kan in bovenstaand proces ook nog steeds gebruikmaken van een belichter. Een belichter kost +/- 6000 euro en vervangt deels het direct-to-screen toestel.
Hou hierbij rekening met het feit dat:
  • je deze frames niet zelf kan bespannen maar moet laten bespannen (+/- 15 euro per frame en spanning).
  • je hierbij afvalwater genereert. Dit afvalwater mag je NIET LOZEN. Dus moet je dit water laten ophalen of moet je investeren in een waterzuiveringsinstallatie.
  • je hierbij chemicaliën gebruikt (milieuvergunning aanpassen, effect gezondheid,…)
Liratex raadt o.a. daarom een direct-to-screen oplossing aan.
  Jan Libbrecht     19-02-2021 13:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.